Meaning Of Mission In Tamil

The word “mission” has several meanings in Tamil, depending on the context. Here’s a breakdown:

General meaning:

  • குறிக்கோள் (kurikkōl): This is the most common meaning of “mission” in Tamil, and it refers to a specific goal or objective that someone or something is trying to achieve.
  • நோக்கம் (nōkkam): This word also means “aim” or “purpose” and can be used interchangeably with “kurikkōl” in many contexts.

Example:

  • நமது நிறுவனத்தின் குறிக்கோள் உலகெலும் உள்ள மக்களுக்கு தரமான கல்வியை அளிப்பதாகும். (Nammadu niruvanaathin kurikkōl ulagellam ulla makkalukku tharāmana kalviyai alippadhaagum.)
  • அவரது நோக்கம் ஏழைகளுக்கு உதவுவதே. (Avarudhu nōkkam ēzhaigaḷukku uthavudhadhē.)

Vision and mission:

  • பார்வை (pārvai) and இலட்சியம் (ilachchiyam): These words respectively mean “vision” and “mission” in the context of an organization or company.
  • பார்வை என்பது எதிர்காலத்தில் நிறுவனம் எங்கு செல்ல விரும்புகிறது என்பதைக் குறிக்கிறது. (Pārvai enbadhu edhirkālatthil niruvānam engε chella virumpugiruda enbadhaikkurikkirathu.)
  • இலட்சியம் நிறுவனம் தனது இலக்கை எவ்வாறு அடையும் என்பதை விவரிக்கிறது. (Ilachchiyam niruvānam dhanadhu ilakkai evvāru adaikum enbadhai vivarikkirathu.)

Mission (English):

  • The word “mission” in English also has the same general meaning as in Tamil, referring to a specific goal or objective.
  • It can also refer to a specific task or duty that someone has been assigned, especially in a military or diplomatic context.

Mission successful (Tamil):

  • பணி வெற்றி பெற்றது (paṇi vetri perradhu): This is the most common way to say “mission successful” in Tamil.
  • இலக்கு அடைந்தது (ilakku adaindhadhu): This is another way to say it, literally meaning “goal achieved.”

Mission statement (Tamil):

  • செயல்திட்ட அறிக்கை (seyalthitta aṛikkai): This is the most common way to translate “mission statement” in Tamil.
  • நிறுவனத்தின் இலக்குகள் மற்றும் மதிப்புகளை விவரிக்கும் ஒரு சுருக்கமான அறிக்கை. (Niruvānathin ilakkugaḷ mathippugaḷai vivarikkirum oru surukkanna aṛikkai.)

Company mission (Tamil):

  • நிறுவனத்தின் குறிக்கோள் (niruvānathin kurikkōl): This is the most direct translation of “company mission” in Tamil.
  • நிறுவனம் என்ன செய்ய விரும்புகிறது மற்றும் அதன் வாடிக்கையாளர்களுக்கு எவ்வாறு மதிப்பு சேர்க்க விரும்புகிறது என்பதைக் குறிக்கிறது. (Niruvānam enna seyya virumpugirudhu adhan vādikkayaigaḷukku evvāru madhippu sērkka virumpugirudhu enbadhaikkurikkirathu.)

Missionary (Tamil):

  • மதபோதகர் (mathabōdhagar): This is the most common way to say “missionary” in Tamil.
  • மற்றொரு பண்பாட்டில் தங்கள் மதத்தைப் பரப்புவதற்காக அனுப்பப்படும் ஒரு நபர். (Mēroru paṇpāṭṭil dhangal mathadhai parappuvathirkāga anupppadum oru nambar.)