1. अजवाइन का डंठल एक लंबा, पतला तना होता है जो अजवाइन की जड़ के आधार से उगता है। हिंदी में इसे "बैंगन" कहते हैं। डंठल का उपयोग कई अलग-अलग व्यंजनों में किया जाता है, विशेष रूप से सूप और स्टॉज में शोरबा सामग्री के रूप में।
2. अजवाइन एक ऐसी सब्जी है जिसे अक्सर साइड डिश या स्नैक के रूप में परोसा जाता है। हिंदी में अजवाइन को भरली के नाम से जाना जाता है। भारली का मतलब हिंदी में 'रिबन' होता है। अजवाइन को भर्ली क्यों कहा जाता है, इसके बारे में कई अलग-अलग कहानियां हैं। एक कहानी कहती है कि अजवाइन के रिबन का इस्तेमाल हिंदू देवी दुर्गा की शादी की पोशाक को सजाने के लिए किया जाता था।
3. अजवाइन का डंठल अजवाइन के पौधे के पांच मुख्य डंठलों में से एक है। अन्य चार जड़, तना, पत्ते और फूल हैं। अजवाइन के डंठल का उपयोग सूप, सलाद, स्टिर फ्राई जैसे कई व्यंजनों में किया जाता है और यह डिश को एक अच्छा स्वाद भी देता है। अजवाइन के डंठल को हिंदी में सीलेंट्रो के नाम से भी जाना जाता है।
- The celery stalk is a long, thin stem that grows from the base of the celery root. In Hindi, it is called “baingan.” The stalk is used in many different dishes, most notably as a broth ingredient in soups and stews.
- Celery is a vegetable that is often served as a side dish or snack. In Hindi, celery is known as bharli. Bharli means ‘ribbon’ in Hindi. There are many different stories about why celery is called bharli. One story says that the celery ribbons were used to decorate the wedding dresses of the Hindu goddess Durga.
- The celery stalk is one of the five main stalks in a celery plant. The other four are the root, stem, leaves and flowers. The Celery stalk is used in many dishes like soup, salad, stir fry and also gives a nice flavor to the dish. The Celery stalk is also known as Cilantro in Hindi.